Opublikowany przez: monika.g
Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Kawa w ciąży
Sama kawa nie miałaby takiego wpływu na organizm, gdyby nie zawierała kofeiny. To właśnie kofeina, która w czasie ciąży znacznie dłużej pozostaje w organizmie kobiety oraz przenika przez łożysko do płodu, może zagrażać rozwijającemu się dziecku.
Kawa w ciąży – właściwości kawy
Kawa ze względu na zawartość kofeiny jest napojem stymulującym i pobudzającym pracę mózgu. Zawiera również polifenole, które nadają jej smak i aromat oraz mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, zwalczają wolne rodniki. Poza tym kawa wspomaga przemianę materii, poprawia koncentrację i nastrój, zmniejsza zmęczenie. Jednak oprócz tych pozytywnych aspektów, kawa posiada również cechy negatywne. Utrudnia przyswajanie przez organizm wapnia, magnezu i żelaza. Poziom tych minerałów w organizmie kobiet ciężarnych i tak często jest obniżony. Dodatkowo kawa jest moczopędna, powoduje zaburzenia żołądkowe i może wzmagać zgagę. Kofeina podwyższa ciśnienie co wpływa na odczuwanie nerwowości i niepokoju oraz przyczynia się do bezsenności. Podwyższone ciśnienie wpływa również negatywnie na płód. Duże ilości kawy w czasie ciąży mogą spowodować niską wagę urodzeniową dziecka, a nawet doprowadzić do przedwczesnego porodu lub poronienia.
Kawa w ciąży – wpływ na rozwój dziecka
Metabolizm kobiety w ciąży jest spowolniony przez co kofeina w jej krwiobiegu utrzymuje się znacznie dłużej. Kofeina u dorosłej osoby pozostaje w jej organizmie średnio od 2 do 6 godzin po wypiciu kawy, natomiast u kobiety ciężarnej ten czas wydłuża się nawet do 12 godzin. Kofeina zawarta w kawie przenika przez łożysko do płodu, ma więc wpływ na jego rozwój. Duże ilości kofeiny mogą zakłócać łożyskowy przepływ krwi, co zaburza transport substancji odżywczych do płodu. Dziecko jest wtedy słabiej odżywione oraz niedotlenione, co może prowadzić do poronienia, a także spowodować niską wagę urodzeniową. Kawa ze względu na swoje właściwości pobudzające działa również na dziecko powodując u niego wzrost ciśnienia oraz nadmierną aktywność.
Kawa w ciąży – dopuszczalna ilość kofeiny
Najwięcej kofeiny znajduje się w kawie parzonej z fusami, w kubku o pojemności 200 ml jest jej ok. 160 mg. Taki sam kubek kawy rozpuszczalnej zawiera ok. 100 mg kofeiny, a czarna herbata 80 mg. Kofeina zawarta jest również w czarnej herbacie, czekoladzie, coli i napojach energetycznych.
200-300 mg na dobę – tyle kofeiny maksymalnie może spożyć kobieta w ciąży. Taka ilość kofeiny zawarta jest w 2-3 filiżankach niezbyt mocnej kawy.
Nie musisz zupełnie rezygnować z picia kawy, ale najlepiej będzie, gdy zrezygnujesz z kawy parzonej z fusami lub rozpuszczalnej i zamienisz ją na kawę z ekspresu, która zawiera dużo mniej kofeiny. Możesz ją również zastąpić kawą zbożową lub bezkofeinową zawierającą jedynie 4 mg kofeiny w 200 ml. Będą one dużo bezpieczniejszą alternatywą kawy. Pij je z mlekiem, dzięki czemu równocześnie dostarczysz do organizmu dawkę wapnia, tak niezbędnego w czasie ciąży budulca kości. Zamiast czarnej herbaty warto pić herbatę zieloną, która nie zawiera kofeiny, a tak jak kawa pobudza, dodaje energii i dodatkowo łagodzi mdłości. Pamiętaj również, że kofeinę zawiera także czekolada zarówno ta w tabliczkach (1 kawałek mlecznej (43 g) ma 10 mg kofeiny, 1 kawałek gorzkiej - 31 mg), jak i płynna do picia (200 ml ma od 6 do 42 mg kofeiny). Obliczając dzienną dawkę kofeiny bierz więc pod uwagę także wszystkie zjadane przez ciebie słodkości z czekoladą.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Herbaty świata – od białej do czerwonej>>
Witaminy dla kobiety w ciąży – TWÓJ NIEZBĘDNIK>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
mama95_amelci16 2020.09.30 21:24
Piłam jedną kawę dziennie. Jednego dnia piłam naturalną, a innym razem zbożową
37.47.*.* 2017.09.20 14:31
Zielona herbata nie jest polecana w ciąży ! Zawartość kofeiny w suchych liściach zielonej herbaty jest około dwukrotnie wyższa niż w suchych ziarnach kawy. Zawartość kofeiny w gotowym napoju zależy jednak od sposobu zaparzania oraz ilości użytego surowca w porównaniu do objętości wrzątku. Na ogół, kawę zaparza się w oparciu o większą ilość surowca. W odniesieniu do tej samej objętości gotowego napoju szacuje się, że typowo zaparzona zielona herbata zawiera dwu- lub trzykrotnie mniej kofeiny niż przeciętnie zaparzona kawa[3]. Warto jednak zauważyć, że mocna zielona herbata może mieć wyraźnie wyższą zawartość kofeiny niż kawa. Badanie spektrofotometryczne wykazało, że napar z zielonej herbaty zawiera 169–450 mg kofeiny na 1 l płynu[4]. Dla porównania, zawartość kofeiny w kawie parzonej to 386–652 mg/l.
jagomala 2017.04.19 18:22
Też uważam, że lepiej dmuchać na zimne i lepiej na czas ciąży i karmienia zrezygnować z picia kawy. To nie jest takie trudne, kiedy np. w rossmannie można kupić mama coffee, która smakuje jak kawa rozpuszczalna, a jest kawą zbożową.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.